search
top

Råvarene – Your Zero Waste Grocery Store

I en omtale fra TV2 sier forbrukerne at store forpakninger har skylda for at vi kaster mye mat. Store forpakningen begrenser vår frihet til å velge mengde vare og vi kjøper ofte mer enn det vi trenger. ForMat, et tverrfaglig prosjekt finansiert av Landbruks- og matdepartementet og næringslivet, kom frem til at matsvinnet representerer en verdi på 18 milliarder kroner. En norsk gjennomsnittsfamilie på fire kunne spart 13 800 kroner årlig.

Mat, mennesker og miljø er i sentrum og vi ser at Zero Waste-bevegelsen er i fremmarsj. Original Unverpackt i Berlin, in.gredients i Austin og løsvektskjeden The Source Bulk Foods i Australia er aktører på den internasjonale scenen som har lykkes med et emballasjeminimerende butikkonsept. Videre røper lignende norske aktører som Mølleren Sylvia og Fat og Fe at det er et blomstrende marked for differensierte produkter også her til lands. De nevnte kolonialene, både i Norge og utlandet, har vi enten besøkt eller hatt kontakt med for å lære av deres praksis relatert til reduksjon av emballasje. Forpliktelsene som ble vedtatt fra COP21 indikerer internasjonal og nasjonal politisk villighet.

Oss i mellom har vi store planer om å ta Råvarene til nye høyder. Råvarene vil fungere som et showroom for en innovativ betalingsløsning der man betaler for varen på dispensere. Klarer vi å få inn nok midler vil betalingsløsningen ha en testarena og gi deg muligheten til en sømløs handel der dagens teknologi og kulturarv forenes hos Råvarene.

Vi har jobbet frem et budsjett ved hjelp av fagfolk og våre egne erfaringer fra tidligere prosjekter. Oversikten nedenfor viser et estimat over hvor mye penger og annet vi vil trenge til oppstarten. 

Teknologimessig henger dagens dagligvarebutikker etter. Det både finnes, og kan utvikles, gode løsninger som kan automatisere handel av dagligvarer slik at butikkmedarbeidere bruker tiden sin til å hjelpe deg til å finne fram til spennende matvarer fremfor å sitte timesvis ved kassaapperatet. Vi ønsker å utvikle løsninger som tilrettelegger for at du som bruker enkelt kan finne fram til de emballasjefrie måltidene og varene du ønsker, samtidig frigjøres butikkmedarbeiderne til å lytte til dine behov.

“Talk is metal, silence is silver, action is gold”. - Dr.Werner Jackstadt 

Silence is silver... Tilfeldighetene gjorde at jeg dro til Dundalk og jobbet for National Pen. Tro det eller ei, men jeg solgte penner! Det var akkurat det jeg så for meg... En massasje i Dublin sendte meg på backpacking i Thailand. Her snublet jeg over noen munker. 10 dager under enkle kår uten å lese, snakke eller skrive.

Å skape noe av verdi sådde sitt første frø under studietiden i England. Her fikk jeg øynene opp for all plasten som forsøplet strendene, og valgte å sette søkelyset på problemstillingen gjennom min bacheloroppgave i Grafisk Design, der jeg i tillegg til avgangsutstilling i Bath også fikk vist frem samlingen min på et galleri i Cardiff.

 Jeg fikk et godt inntrykk av at dere var genuint interessert i budskapet om å skape en bedre hverdag. Et konsept som skal vokse utover det å bare åpne en butikk.

En annen faktor til at jeg hoppet på lasset var at jeg følte at jeg, med min erfaring, driv og skaperlyst, ville kunne bidra med noe viktig. Det er viktig at vi ikke kun tar valg ut ifra idealistiske tanker, men at vi også ser på dette som en forretning hvor økonomi må ha en like stor vekt som idealismen, ellers vil vi ikke klare å bygge videre. Rå Lab er sterke på forskjellige måter, flåsete sagt så utfyller vi hverandre, sammen er vi sterke, og det kan vi kan bygge videre på.

Anita og Anders tar opp tråden. I november tar Anders turen til Bergen og er med på Zero-Up eventer som arrangeres. 8 januar møtes alle fem i Rå Lab. Anders bestemmer seg for å flytte til Bergen.

Jeg brenner for en sirkulær økonomi - at vi skaper løsninger som tar vare på miljø, samfunn og oss selv. Som ingeniør tror jeg at mye av løsningene kommer gjennom teknologi og innovasjon.

Derfor jobber vi mot å åpne Råvarene. Vi håper å gjøre det lettere for oss som gjerne vil være litt mer miljøvennlige i hverdagen. For det er mange små ting i hverdagen som vi alle kan få til, til det beste for oss selv, næringsliv og vårt økosystem.

Rå Lab har utviklet seg til å bli et felleskap av og for hverdagshelter. Rått samarbeid Søppel og matsvinn er en enorm utfordring som byr opp til grensesprengende samarbeid. Rå Lab skal fremme rå livsstil, kanalisere grønne løsninger og kunnskapsspredning. Per dags dato har vi bidratt med å synliggjøre 11 Rå initiativ

Vi har blitt kjent med et internasjonalt Zero Waste-miljø, der vi har lyttet og lært av deres respektive suksesser. Dette spenner seg helt fra pionér Bea Johnson bak Zero Waste Home, søppeldronningen Rannveig Horntvedt fra Sandefjord, helt til teamet bak suksesskolonialen in.gredients som blant annet har blitt omtalt av The New York Times og Forbes.

Tags: og til vi som

Leave a Reply

Captcha image


top